Riston blogi

Riston blogi

Ihmisryöstö ja ihmiskauppa ovat rikoksia!!!

Ihmisryöstössä ihminen kaapataan ja hänen vapaus riistetään vastoin hänen tahtoaan. Ihmiskauppa on orjuuden moderni muoto, jossa rikolliset saavat taloudellista hyötyä ja uhri joutuu kärsimään epäinhimillisissä olosuhteissa.

Six päck vai mäyräkoira?

Huhtikuu 2010Posted by Risto Hentunen Wed, April 21, 2010 07:30:11

Luin tänään lasten ostaman muropaketin kyljestä väittämän jonka mukaan Suomalaisten tulisi lisätä kokojyväviljatuotteiden käyttämistä ravinnossaan. Mieleen palautui heti takavuosien propagandalauseita suolan ja rasvan vahentämisesta, munalla töihin menemisestä sekä erilaiset maitokampanjat jopa ajalta ennen Ben Johnsonia.

Olen viimeaikoina laittanut ruokaa itseni lisäksi myös ystävilleni ja palautteen perusteella ainakin osa makutottumuksistani on toistenkin mieleen. Lisäksi ravintoon liittyviä kysymyksiä on tullut viime aikoina vastaan ja myös ravinnon vaikutuksista terveyteen.

Milloinkahan eläinaktivistit ryntäävät ulos luontoon antamaan ravintosuosituksia majaville, telkille, ahvenille ja ilveksille? Oletteko nähneet ylipainoisia ahvenia tai kuulleet ilveksestä jolle lääkäri olisi suositellut kokojyvätuotteiden tai maidon lisäämistä ruokavalioon?

Ihminen on siitä hassu otus, että sitä on helpompi manipuloida verbaalisesti kuin muita nisäkkäitä. Joskus vuonna 1995 lopulla ja vuoden 1996 alussa kannoin kirjastosta kotiin reilun metrin pinon kirjoja ravintoon liittyen. Tuo metri ei ole vertauskuvallinen mitta vaan ihan oikeasti luin ravintoon liittyvää kirjallisuutta muutamia tuhansia rivejä enemmän kuin mitä kotitalous- tai terveystiedon tunnilla tuli luettua.

Lukemani perusteella tulin siihen lopputulokseen, että suurin osa kirjojen kirjoittajista on apinoita eli matkivat ja lainailevat toinen toistensa hokemia mantroja erilaisista ravintoympyröistä ja ruokakolmioista.

Yksi päätelmäni kirjapinon läpi kahlaamisen jälkeen oli seuraava: Välimeren ruokavalio on helppo tie terveellisen ravitsemuksen pariin mikäli ei halua opiskella metrikaupalla ravinto-oppia.

On olemassa monta erilaista tietä, jotka kaikki johtavat tai ainakin pyrkivät kehon optimaaliseen ravitsemiseen. Älkää uskoko sanaakaan mitä tähän kirjoitan ravintoon liittyen eikä muidenkaan kirjoituksiin vaan tehkää itse omat päätelmät ja tarvittavat testinne. Jokainen meistä on yksilö ja jokainen tarvitsee itselleen sopivat ravintoaineet voidakseen optimaalisella tavalla.

Usein kerrotaan että tietty määrä tiettyä ravintoa tai yksi lisäravinne pilleri tai puriste riittää turvaamaan päivittäisen saantisuosituksen jonkun tietyn vitamiinin suhteen. Onko sitten riittävää saada se 45 tai 60 mg C-vitaamiinia joka pitää juuri ja juuri keripukin loitolla vai olisiko sittenkin parempi nauttia sellainen määrä kutakin ravintoainetta joka ei ainoastaan pidä pelkkää puutostilan aiheuttamaa oiretta näkymättömissä vaan tulisiko pyrkiä sellaiseen määrään jossa keho toimii optimaalisesti.

Peili on väline joka voisi nopeasti antaa ihmiselle palautetta kehon hyvinvoinnin tilasta. Tietenkin peilikuvaa voi tulkita monella eri tavalla riippuen siitä millaiset tiedot on käytettävissä. Kaiken maailman painoindekseillä voi heittää mielestäni vaikka vesilintua tai KRP:n agenttia ja kilojen mittailu ei itsessään kerro yhtään mitään vaikka voikin oikein käytettynä antaa jonkinlaista informaatiota.

Rasvaprosentin mittaus kertoo sen, että paljonko on kertynyt "vararavintoa" pula-ajan varalle. Nykyaikana näillä leveysasteilla ja tällä sosiaaliturvalla mitä meillä on käytettävissä ei kuitenkaan vararavinnolle ole samanlaista käyttöä kuin luolamiesaikakaudella vielä oli.

Joskus minulta kysytään, että montako vatsalihaslihasliikettä teen päivittäin pitääkseni vatsani samanlaisena kuin tuossa yllä olevassa kuvassani. Keskimäärin teen niitä viisi, jos ruokailuja voidaan nimittään vatsalihasliikkeiksi. Tärkeintä on syödä hyvin ja riittävästi. Kuka tahansa ikäiseni 42-vuotias tai nuorempi tai vanhempikin voi pitää vatsansa juuri sellaisessa kunnossa kuin haluaa, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Toinen usein minulle esitetty kysymys on että mistä kaikesta joudun kieltäytymään pysyäkseni tuollaisessa kunnossa. Salaisuus piilee siinä että en kieltäydy koskaan hyvästä ruoasta vaan syön aina mahdollisimman hyvin. Jonkinlaista liikuntaa tulee normaalisti tehtyä keskimäärin noin 15 minuttia päivässä.

Vankilassa ollessani kirjoitin enemmän kynällä kuin edellisen 20 vuoden aikana yhteensä. Ruoan ajattelu korostuu vankilaolosuhteissa, koska ravintoa on hankalampi lähteä hankkimaan silloin kuin itse haluaa ja sen saannista ei ole varmuutta.

Kirjoitin muunmuassa kirjoitelman nimeltä:

Yksinkertaistettu Ravinto-Oppi

1) Jokaisen aterian aluksi tulee olla nälkä, se on ehdoton edellytys aterialle.

2) Jokaisella aterialla tullee olla mukana iloisuus tai onnellisuus sekä rauhallisuus.

3) Ainoa kiellytty asia aterialla on kiire.

4) Ateria päättyy välittömästi nälättömyyden saavuttamisen tapahduttua.

5) Jos tulee mieliteko syödä jotain vaikka vatsa tuntuu kylläiseltä, niin kokeile yhtä tai useampaa seuraavista: Lusikallinen öljyä, vahva B-vitamiini, magnesiumia 200-400mg, jokin "märkä" hedelmä eli sellainen jossa on korkea vesipitoisuus, jokin kevyt liikunta kuten portaiden kävely ylimpään kerrokseen 1-10 kertaa.

6) Ihmisen tankkaukseen sopivat tärkeimmät polttoaineryhmät ja niiden lähteitä:

A) Happi, saadaan hengittämällä oikein puhdasta ilmaa. Lisätietoa hengitykseen löytynee esim. joogakurssilta tai -kirjasta.

B) Vesi, saadaan hedelmistä, vihanneksista ja lähteestä. Luota vaistoosi ja hajuaistiisi vesivalinnan suhteen. Monissa veissä on myös mineraaleja kuten magnesiumia ja kalsiumia.

C) Valo, saadaan auringosta, oleskele ja vietä aikaa paljon auringossa imien energiaa mahdollisimman suurella ihopinta-alalla.

7) Suun kautta otettavat ravintoaineryhmät ja niiden lähteitä:

A) Proteiinit: liha, kala, munat, pähkinät, siemenet ja palkokasvit.

B) Rasvat: oliivi, rypsi, pellava, lohi, kookos, pähkinät, siemenet ja palkokasvit.

C) Hiilihydraatit: Hedelmät vihannekset, pähkinät, siemenet, palkokasvit, kokojyväriisi ja -vehnä sekä tattari.

D) Suojaravintoaineet: Hedelmät, vihannekset ja vitamiini/hivenainevalmisteet, sipulit, vihreä tee, punaviini, mausteet ja yrtit.

Siinä oli tuo ravinto-oppi kirjoitukseni. Vankilaolosuhteissa oli hankala noudattaa ruokavaliota johon olin tottunut ja jääkaapin puute toi eräiden tuotteiden säilyvyyteen omat hankaluutensa, joten säilykkeitä tuli nautittua melkoisesti.

Silloin kun menen itse ruokakauppaan, niin mukanani on aina täsmälleen sama ostoslista, jonka muistan jo ulkoa: Proteiinia, rasvaa ja suojaravintoaineita.

Tietenkin lähes yhtä helppo lista voisi olla seuraava, vaikka ei yhtä terveellinen: Pakaste pizzoja, hampurilaisia ja Coca Colaa.

Jos lähetätte poliisin kauppaan, niin silloin on varminta tehdä hieman yksityiskohtaisempi ostoslista, itse tein silloin tällaisen:

Viinirypäleitä (punaisia)

Banaaneja (Chiquita)

Omenoita (Red Delicious)

Tonnikala x 4 (Chili)

Tonnikala vedessä x 2

Sardiineja oliiviöljyssä x 4

Makrilleja tomaattikastikkeessa x 4

Kalkkunafile 180g x 3

Häränfileleike 200g x 2

Korppukinkku 200g x 2

Tropicana (appelsiinimehu 100%) x 2 (EI Tropic)

Persilja x 3 (Järvikylä)

Basilika x 1 (Järvikylä)

Kik herneitä x 3 tölkkiä

Lähdevesi Finn Aqua x 5

Kotimaisia tomaatteja 10 kpl

Kotimainen tuorekurkku x 2

Nutrilett Granberry & Peanut patukka x 4

Kuivattu luomu aprikoosi (1 pussi)

Avocado x 2

Mandariineja 8 kpl

Päärynä x 3 (Abate Fetel)

Porkkanoita (1 pussi)

Tuo oli lista jonka annoin poliiseille silloin kun en itse päässyt kauppaan. Rasvan lähteenä, kaikissa muissa vankiloissa Kuopion Lääninvankilaa lukuun ottamatta, minulla oli kalaöljykapseleita, kylmäpuristettua oliiviöljyä ja kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Vielä erään ystävän erikoistoivomuksesta pieni lista muutamasta erityisesti endoteeliä miellyttävästä ruoka- ja ravintoaineesta:

Valkosipupuli

Inkivääri

Punaviini

Vihreä tee

Flavonoidit

Arginiini

C-vitamiini

Kalaöljy

Oliiviöljy

Kävin tänään perheen kanssa shoppailemassa yhden sossun antamista 150 Eur maksusitoumuksista ja saatiin hankittua pari pyyhettä, muutama lakana ja hieman astioita. Materian hankkimisen vastapainoksi ajattelin luopua jostakin ja näin aihepiiriin parhaiten sopii jollekin kulinaristille tai muuten vain keräiljälle seuraava keräilyharvinaisuus omistuskirjoituksella varustettuna:

Joulupukin aito ja alkuperäinen ruokaostoskuitti. Iisalmen poliisivankilassa asumisen aikana poliisisaattueesssa 18.12.2009 tehty ostosmatka, jonka eväät maksoivat yhteensä hiukan yli 143 euroa. Ostoskuitti on hieman reissussa rähjääntynyt, mutta suurimmaksi osaksi täysin luettavissa.

Nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus hankkia tuo alkuperäinen noin puolen metrin mittainen kuitti omaksesi ja näet millaiseen ruokaan Interpolinkin etsintäkuuluttama Risto Hentunen oikein vankilassa ollessaan eläke-euronsa on sijoittanut.

Tee oma tarjouksesi 25.04.2010 klo 24 mennessä (GMT +2). Tarjoukset sähköpostitse osoitteeseen joulupukki@ristohentunen.com

Parhaan tarjouksen tekijälle ostoskuitti lähetetään ensi viikolla postitse.

Syökää hyvin ja voikaa paksusti, aurinkoisin terveisin Risto :-)

Aprillipiloja?

Huhtikuu 2010Posted by Risto Hentunen Wed, April 14, 2010 08:20:53
Mistä voi tietää mitkä käräjäoikeuden antamat tuomiot 1.4. ovat aprillipiloja ja mitkä todellisia? Vapaus on suhteellinen käsite. Mikä eroa ja yhtäläisyyttä on elinkautisvangilla ja kuninkaalla? Molemmat on linnassa, mutta vanki on mahdollisesti joutunut työskentelemään tuomionsa eteen.


Pieni noin 7m2 häkki suhteessa Pohjois-Savon pinta-alaan, joka on yli 20 tuhatta neliökilometriä, on melkoinen muutos liikkumavapaudessa. Siinä on kasvua enemmän kuin 400 prosenttia, eikä tarvinnut edes vuotta odottaa. Ja aprillipäivänä tuli vielä hieman enemmän tilaa liikkua, mutta silti vain noin 1/1500 osa maapallon pinta-alasta on nyt käytettävissäni.


Joskus aikoinaan meitä lapsia varoiteltiin vilkkaista teistä ja työmaa-alueista. Nyt on tilanne hieman toisin, mutta jos onnistun välttelemään satamia, lentokenttiä ja WISH WinCapitan tilaisuuksia sekä pysyn suomen kartalla viettäen lainkuuliaista elämää, niin voin katsella toistaiseksi kevätaurinkoa kohtuullisen vapaasti kunhan muistan ilmoittautua säännöllisesti pari kertaa viikossa.


Eläkkeelle jäätyäni huokaisin helpotuksesta ja ajattelin ettei tarvitse enää vaivautua sossun luukulle hattu kourassa. Noin 7 vuotta sujuikin ihan mukavasti, mutta sen jälkeen viranomaisten tuntema ikävä kasvoi sellaisiin mittasuhteisiin että he halusivat saada aikaan läheisyyttä pitkän eron jälkeen.


Asumistuessa on sellainen mielenkiintoinen pyramidirakennelma, että veromarkkoja valutetaan asuntoihin sijoittavien pääomasijoittajien taskuun. Jos ei olisi asumistukea, niin miten kävisi asuntojen hinnoille? Olisi varmaankin vuokrat hieman toisen laiset, kuten myös myyntihinnatkin jos ei olisi asumistukijärjestelmää. Jos asumistuki on pienituloisella noin 60 prosenttia vuokrasta, niin ilman tukea pienituloisella olisi varaa vain melko edulliseen asuntoon. Jos asumistuki otettaisiin pois vääristämästä todellisuutta, niin millaiseksi asettuisi vuokrien määrät? Olisiko 500 euron vuokra vain 200 euroa?


Pitäisikö asumistukea maksaa myös ulkomaille? KELA säästäisi pitkän pennin jos vaikka kaikki ulkomaille muuttavat saisivat asumiskustannuksiinsa vain 80 prosenttia nykyisestä asumistuesta. Tällöin syntyisi win-win asetelma eli asumistuen varassa oleva henkilö voisi asettua asumaan minne haluaa ja vaikka asumistuki putoaisikin reilusti, niin silti asumismukavuudesta ei tarvitsisi tinkiä ollenkaan.


Itse olisin valmis tekemään heti KELA:n kanssa sopimuksen, että muuttaisin ulkomaille ja saisin vain noin 272 euroa asumistukea nykyisen noin 340 euron sijaan. Tuollaisella pienelläkin asumistuella voisi vuokrata mukavan uuden omakotitalon, jossa on 3 makuuhuonetta, olohuone ja keittiö sekä uima-allas pihapiirissä.


Sitä saa mitä tilaa. Jos riskisijoittajat joutuvat vankilaan ja työssä käymisestäkin verotetaan raskaasti, niin eikös silloin ole turvallisempaa vaan ottaa rennosti ja nauttia hyvinvointiyhteiskunnan etuuksista? Mitä tapahtuisi jos jokainen kansalainen heittäytyisi yhtä aikaa yhteiskunnan elätettäväksi ja siirtyisi sossun ja KELA:n luukulle hakemaan kaikki lain mukaiset etuudet perheelleen. Ylikuumenisiko siinä vaiheessa setelipainokoneet vai mistä raha riittäisi kaikille.


Voisimme vaikka jokainen kokeilla tukien varassa elelyä jonkin aikaa ja katsoa millaiseen ratkaisuun Arkadian mäellä päädyttäisiin. Maalaisjärjellä päätellen voisi ajatella ettei rahaa riittäisi kaikille vaan tukijärjestelmää tulisi hieman höylätä ja se taas vaikuttaisi ihmisten ostovoimaan, joka taas toisi tuotteet ja palvelut takaisin älylliselle tasolle, jossa ne ovat köyhemmissäkin maissa.


Loogisesti päätellen tukien varaan heittäytyminen on keino tehdä asioille jotakin. Tällä hetkellä järjestelmä palkitsee niitä, jotka eivät tee mitään ja rankaisee niitä jotka tekevät jotain. Jos kaikki heittäytyisivät tekemättömäksi yhtä aikaa, niin ehkäpä palkitsemisjärjestelmä alkaisi kääntyä toiseen suuntaan eli porkkanaa lopulta annettaisiin niille jotka jotain tekevät. Jos tekemättömyyttä ei palkittaisi niin ruhtinaallisesti, niin ihmiset olisivat ahkerampia.


Tämä oli vain tällainen eläkkeellä olevan uimamaisterin pikainen katsaus hyvinvointivaltion talousrakenteisiin, vaikka aiheesta kyllä riittäisi tarinaa vaikka luentosarjaksi asti.


Jotain positiivisiakin kannusteita on tullut viimeaikoina. Nykyään eläkeläinenkin voi hankkia 600 Eur kuukaudessa ilman että se vaikuttaa eläkkeeseen, en vielä tiedä miten se vaikuttaa asumistukeen. Jos joku tarjoaisi jotain melko rentoa duunia noin 200 Eur tuntipalkalla tai vaikka hieman allekin, niin saattaisin jopa harkita muutaman työtunnin tekemistä tai ainakin tarkistaa KELA:lta tai sossulta, että olisiko jonkun satasen hankkimisesta enemmän hyötyä vai haittaa.